Schimmel in de badkamer

Wat is de oorzaak van schimmel in de badkamer? Wat zijn de gevolgen? Niet alleen voor de badkamer maar ook voor je gezondheid? Hoe voorkom je schimmel en lees TIPS om schimmel te verwijderen!

Tijdens het douchen of baden ontstaat er veel waterdamp. Waterdamp dat niet voldoende afgevoerd kan worden, via natuurlijke of mechanische ventilatie, zal snel gaan condenseren.

Waterdamp wordt omgezet in condens. Dit zijn kleine waterdruppeltjes die zich op koudere oppervlakken afzetten, zoals op de spiegel, het raam, de muur of het plafond. Dus als het vocht de badkamer niet tijdig kan verlaten, ontstaan vochtplekken en schimmels. 

Gevolg
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van:

  • keelpijn
  • niezen en hoesten
  • verstopte neus
  • piepende ademhaling
  • en benauwdheid

Neem daarom direct actie zodra je schimmels ontdekt! 

Schimmel in de badkamer bestrijden!
Als er geen bouwkundige gebreken bestaan, kan schimmelvorming alleen door goed ventileren worden bestreden. Daarvoor bestaan twee doeltreffende manieren.

1. Natuurlijk ventilatie
Dit is voordeligste en gemakkelijkste optie. Het openzetten van het raam na het douchen of baden of het plaatsen van een ventilatierooster bieden doeltreffende oplossingen.

2. Mechanische ventilatie
Als natuurlijke ventilatie niet of onvoldoende mogelijk is, bijvoorbeeld doordat er geen raam in de badkamer zit, kun je een badkamerventilator installeren om het schimmelprobleem te bestrijden.

Een mechanisch ventilatiesysteem is ook een veel gekozen oplossing. Met mechanische ventilatie wordt de vochtige lucht doorlopend en effectief naar buiten afgevoerd. De lucht in de badkamer wordt minder vochtig en kan sneller drogen. Dus omdat schimmels alleen in een vochtige en warme omgeving kunnen groeien, krijgen ze door een verbeterd luchtklimaat geen kans meer zich te verspreiden.

TIPS bij verwijdering van schimmels

Pak de behandeling van schimmels altijd grondig aan.

  • Gebruik altijd water bij de bestrijding van schimmels in de badkamer. Doe dit NOOIT zonder water. Als de schimmels alleen met een droge borstel of met een droge doek worden verwijderd zal een grote hoeveelheid schimmelsporen in de lucht gaan zweven en zich door het huis verspreiden. Hierdoor verergert het probleem!
  • Neem beschermingsmaatregelen: handschoenen, mondkapje en eventueel beschermende kleding. Bij inademing van schimmelsporen kunnen allerlei allergische reacties ontstaan.
  • Houd de deur van de ruimte die wordt gereinigd goed gesloten anders bestaat er kans dat de schimmels en sporen zich verder in huis verspreiden.
  • Ventileer goed door de ramen open te zetten.
  • Gooi de gebruikte schoonmaakdoeken na gebruik weg om verdere verspreiding te voorkomen.

De badkamer is een forse investering, hier wil je zuinig op zijn toch?
Beschermd je tegels, voegen, kit en glaswand langdurig en duurzaam met
Qleann Protect. Een 100% natuurlijke coating.

Op de hoogte blijven?

Word lid van onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!